Teknos Maalit: Kuinka Valita Oikea Ulkoväri?

Laadukas väri ei anna vain suojaa, se antaa myös silmiinpistävää kauneutta, tyyliä ja arvoa. Onnistunut maalausprojekti tarvitsee myös ensiluokkaisen ja ainutlaatuisen värin tai vaikkapa yksilöllisen väriyhdistelmän! Kun on aika panna sivellin suhisemaan pitkän värikarttojen ja lukuisten värivaihtoehtojen tutkiskelun jälkeen, on hyvä valita taloa suojaava ulkomaali huolella, jotta se asettuu rakennusten julkisivuihin tai ulkorakenteisiin hyvin.

“Hmm. Minkähän värin valitsisin näistä?” Lähes kaikki meistä ovat joskus pähkäilleet tuon päänvaivaa aiheuttavan kinkkisen värikysymyksen kimpussa. Siihen törmää usein kovin arkisissakin tilanteissa; shoppaillessa uutta paitaa, valitessa uusia sisustusverhoja tai vaikkapa autokaupoilla. Kun asiakas sanoo kampaajalla hiustenvärjäyksen yhteydessä haluavansa ruskeat hiukset, kampaajalle se tuottaa pientä kulmien kohotusta. Ruskea nimittäin ei ole vain ruskea. Ruskeaa on erilaisissa sävyissä: erilaisina kylmyyksinä, lämpöinä, pigmentteinä ja vahvuuksina – kymmenen sormea ei edes riitä kategorioiden laskemiseen. Sama logiikka pätee myös maalin väriä valitessa. Väri joka sopii kulmakunnan kauneimpaan hirsitaloon, ei välttämättä sovi toiseen kohteeseen yhtä hyvin. Sävy joka näyttää sisätiloissa kamalalta, voi olla ulkona luonnonvalossa aivan törkeän upea.

Tässä artikkelissa on muutama esimerkki erilaisista ulkomaaleista, mutta anna ammattilaisen auttaa ja tule käymään myymälässä, kun valitset maalia. Netissä olevien värikarttojen mukaan saat hyviä ideoita, mutta lopullinen valinta kannattaa tehdä aina myymälässä. Teknos maalit löytyvät kattavasti esimerkiksi Värisilmä Espoo Muuralasta.

Tässä esimerkiksi tyylikäs vaihtoehto puisiin ulkopintoihin Teknos maalit -värikartasta:

Vaativat Sääolosuhteet

Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa talon ja sen ulkomaalin tulee kestää neljän vuodenajan säävaihtelut! Siis elämää läpi tuulen, myräkän ja sateen. Ja tietenkin myös ne parin viikon helteetkin ovat kuluttavia. Säänkestävyys on tässä suurennuslasin alla! Hyvin rakennettu talo on ja pysyy kuin vanha puu juurten varassa, siksi sitä suojaavan maalinkin tulisi olla huippulaatuinen ja harkiten valittu, kuitenkin niin että väri kohtaa myös sinun mieltymyksesi. Vuosienkin jälkeen voi sitten todeta, että laadukas väri pitää arvonsa ylpeästi kuin lippu korkealla lipputangossa. Hyvä on myös muistaa maalin huoltaminen säännöllisesti, jotta sen laatu pysyy hyvänä.

Siloksan-värit ovat ulkovärejä kiviainespinnoille. Tämä tyylikäs väri löytyy Teknos maalit -valikoimasta:

Ulkomaalien Laaja Värikartta – Teknos maalit

Mikä värimaailma taloasi ympäröi? Kenties värikäs luonto ja maaseutu, sininen meri tai järvi vai kaupungin harmaa hälinä? Erilaisissa kontrasteissa värit voivat näyttää kovin erilaisilta. Tummanvihreä metsä talosi taustalla luo aivan eri ilmapiirin kuin vieressä nököttävä rivi muita toisen värisiä taloja. Avarilla ja valoisilla paikoilla väri voi näyttää erilaiselta kuin tummemmissa ja hämärissä olosuhteissa. Vaaleat rakennukset erottuvat selkeämmin ympäristöstään kuin tummat. Ne myös näkyvät kauemmaksi. Yksi kestosuosikeistani puutalossa on lämmin keltainen. Se tuo sitä jotain vanhanaikaista kartanomaista maalaismaisemaa, luoden kuitenkin uutta modernia tyylikkyyttä.

Älä anna värikartan pienen mallikappaleen hämätä, vaan muista että luonnossa ja isolla pinnalla värit voivat näyttää joskus arvioitua kirkkaammilta. Jos et ole 100% varma väristä, sen valinnassa auttaa koemaalauksen tekeminen esimerkiksi noin neliömetrin kokoiselle alueelle. Mieti maalia valitessasi, minkälaiseen pintaan se tulee. Karhealla pinnalla väri voi näyttää tummemmalta kuin sileällä. Mieti valotusta ja maalin peittokykyä. Värejä tulee erilaisissa kategorioissa kuten sävytettävinä, puolihimmeinä sekä täyshimmeinä. Vaihtoehtoja on loputtomiin. Jos kysymyksiä ilmenee, apua kannattaa aina kysyä suoraan Värisilmä Espoo Muuralan asiantuntevalta ammattilaiselta.  

Puinen väri on klassikko: Woodex-värit ovat puisten ulkopintojen suojaukseen tarkoitettuja kuullotteita ja puuöljyjä. Tässä yksi kiva esimerkki:

Kirjoittaja

Blogin kirjoittaja, Sofia Ikonen, opiskelee digimarkkinointia WSI:n koulutusohjemassa (WSI).

Sofian löytää LinkedIn:stä (Sofia Ikonen).

Verkkokauppa

Verkkokaupassa on nyt uusia ALE-tuotteita, käy katsomassa Outlet– ja Boråstapeter Newbie osastot verkkokaupastamme.

Ota yhteyttä
2019-03-06T09:40:12+02:00