Terassin käsittely

Kevät on upeaa aikaa, luonto herää ja mieli tekee heti lumien lähdettyä laittaa piha kauniiksi ja kalusteet terassille. Yleensä talvi on tehnyt vähän tuhoja terassille ja terassi kaipaa uusintakäsittelyä. Riippuu miltä terassi näyttää, mitä sille kannattaa ihan ensimmäisenä tehdä. Mikäli on tullut lahovaurioita, niin ne puut pitää vaihtaa uusiin, niitä ei enää öljyt pelasta. Aika usein näkee ihan hyvä kuntoisia terasseja, mutta ne ovat todella tikkuisia, silloin kun terassi on tikkuinen, se kaipaa öljyä. Joka tapauksessa ensi lähdetään liikkeelle terassin pesusta. Pesuaine valitaan terassin kunnon mukaan, mikäli siinä on levää ja hometta, valitaan pesuaine mikä tappaa myös levät ja homeet, mikäli terassi on vain pölyinen käy hyvin ulkokäyttöön tarkoittu maalipesuaine. Esimerkiksi BioComp maalipesu ulkokäyttöön on tehokas ja vie mukanaan epäpuhtaudet ja pesuaine on myös ympäristöystävällinen. Pesuaineen voi levittää esimerkiksi siveltimellä tai pesuharjalla, annetaan vaikuttaa purkissa lukeva vaikutusaika ja huuhdellaan väljällä vedellä pois.  Huuhtelun jälkeen puu on valmis käsiteltävksi yleensä seuraavana päivänä. Mikäli käytät terassipesuainetta, tutustu huolellisesti pakkauksen ohjeisiin. Painepesurin voit jättää suosiolla sivuun, puu ja painepesuri on erittäin huono yhdistelmä. Mikäli välttämättä haluat kuitenkin pestä terassin painepesurilla paineella, niin odottelet sitten pari viikkoa ennen käsittelyä.

Terassin maalaamista me ei suositella. Tiedetään, että maali ei vaan pysy terassilaidoissa. Mikäli kuitenkin haluat maalata terassin, niin valitse lattiamaali ja valmistaudu siihen jo että pääset hiomishommiin jo ehkä samana kesänä kun maalaat terassin.

Terassilaudoille öljy on paras vaihtoehto.

Öljyn idea on se, että puu ikään kuin imeytetään. Öljyjä ei saa laittaa liikaa, tai ne jäävät “kelmuksi” puunpintaan ja eivät kuivu.

Erilaisia öljyjä on vaikka kuinka paljon ja niissä on eri ominaisuuksia. Esimerkiksi Kaisla on erittäin hyvä öljy, siinä on mukana kiinanpuuöljyä eli se imeytyy hyvin puuhun ja siinä on silikonialkydivahviste, eli kestää auringon uv:ta erittäin hyvin. Uulan Roslangin mahonki on erittäin hyvä tuote, kun halutaan perinteinen tuote. Tervaseos on kertakaikkiaan mahtava tuote, kesäillassa kun käy pieni tuulenvire ja istuskelet saunan jälkeen pihakeinussa ja nenään käy vieno tervantuoksu ja mieleen tulee venesatama missä isot purjeveneet keinuvat kauniisti hämärtyvässä kesäillassa, ai että! Toki löytyy myös vesiohteisia öljyja ja esimerkiksi Uulalla on terassiöljy, joka on täysin myrkytön ja se sisältää pellava- ja kalaöljyä.  Myrkytön ja ympäristöystävällinen valinta on myös Osmo Colorin Eko Garden, Eko Garden käy muuten erittäin hyvin yrttilaatikoille.

Jos mahdollista ota pala terassia mukaan meille kaupalle, niin pystymme siitä helposti arvioimaan edellisen käsittelykerran tuotetyypin ja mitä terassille kannattaa nyt tehdä.

Käsittelymahdollisuuksia on hurjan paljon ja valintaan vaikuttaa eniten se mitä tuotteelta halutaan. Tule käymään kaupalla, niin jutellaan lisää ja valitaan juuri sinun terassillesi sopivin ja paras käsittelyaine ja katsotaan, että tulee juuri oikeat työvälineet matkaan! Kun lähdet käsittelemään terassia, kiinnitä huomiota sääolosuhteisiin, ei sateenuhkaa, eikä yöpakkasia, ei suoraa auringonpaistetta, vaan puolipilvinen päivä ja käsiteltävän pinnan on oltava kuiva.

Aurinkoisia terassikelejä toivottelee,

Eini

2019-03-25T10:08:52+02:00