Ulkomaalauksen ABC

kesä 14, 2022

Kesä ja kärpäset… ja ulkomaalaus! Ulkomaalaus on se ripaus suolaa, jota kesäkeitto tarvitsee, sillä kauniissa pihassa on mukava oleskella ja kiinteistön arvo säilyy, kun maalipinnat ovat kunnossa. Ulkomaalaus on myös mukavaa, kun sen tekee oikein. Tässä blogissa käymme läpi vinkkejä, joilla ulkomaalaus saadaan onnistumaan. Ja eikun työmaalle!

Maalit ovat erilaisia ja vaativat hieman erilaisia työtapoja. Tässä blogissa keskitymme legendaariseen Virtasen neljän öljyn maaliin ja sen käyttöön. Jokainen kohde on myös erilainen, ja kannattaa kysyä asiantuntijaltamme, mikä maali kannattaa valita kohteeseen – autamme mielellämme!

Pohjatyö on hyvä pohja työlle

Kaikki alkaa maalattavan pohjan kunnosta. Pesu on vähintä, mitä voit tehdä onnistuneeseen lopputulokseen pääsemiseksi, mutta usein tarvitaan myös esimerkiksi skrapaamista irtoaineksen, kuten vanhan maalin, poistamiseksi ennen uutta väripintaa.

Aiemmin maalatulle pinnalle riittää yksi laimentamaton kerros Virtasen neljän öljyn maalia siveltimellä levitettynä.

Jos pinta on uutta puuta, se tulee käsitellä ihan ensin homeentappajalla. Tämä estää puupintaa homehtumasta vuosien aikana. Tämän jälkeen pintaan levitetään vernissalla laimennettua Virtasen neljän öljyn maalia. Ohenna suhteessa 10:1, eli 10 litraan maalia kaada mukaan 1 litra vernissaa. Laimennettu maali imeytyy paremmin uuteen puuhun. Sen jälkeen maalaa toinen kerros laimentamattomalla maalilla peittävän, tasaisen pinnan saamiseksi.

Huomaa: Jos maalaat uutta hirttä tummalla sävyllä, niin yksi laimentamaton värikerros riittää!

Onko aina hyvä ilma maalata?

No ei ole:

  1. Älä koskaan maalaa suorassa auringonpaisteessa. Aurinko kuivattaa maalin päällimmäisen kerroksen liian nopeasti, ja pinta tulee halkeilemaan.
  2. Ilman suhteellisen kosteuden tulee olla alle 80%. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ei saa sataa. Jos yöllä sataa maalauspäivän jälkeen, olet vielä selvillä vesillä, mutta sen lähempänä sadetta ei kannata työskennellä.
  3. Lämpötila ei vaikuta niin paljon – paitsi työskentelymukavuuteen. Myös talvella voi ulkomaalata.
  4. Ota huomioon kuivumisaika: 3–5 vuorokautta. Eli juhannusaattoaamuna paria tuntia ennen vieraiden tuloa ei kannata aloittaa maalausurakkaa.

Vinkki: Virtasen neljän öljyn maali kannattaa sekoittaa hyvin – käytä akkukoneeseen liitettyä maalinsekoittajaa tasaisen maalin sekoittamiseen ja jätä se puutikku suosiolla vaikka nuotiopuuksi.

Pensselit vain heilumaan! Mutta millainen pensseli?

Maalaustyössä ei ole yhdentekevää, mitä työvälineitä käytetään. Valitse työhön sopivankokoinen ja oikeanlaatuinen pensseli. Virtasen neljän öljyn maali on nimensä mukaisesti öljymaali. Se tarvitsee joko luonnonharjas- tai sekaharjaspensselin. Tämä sen vuoksi, että pensseliin tarttuu riittävästi maalia kastettaessa purkkiin. Siveltimen on myös syytä olla riittävän paksu, jotta siihen tarttuu riittävästi maalia – kehosi kiittää tästä vinkistä viimeistään seinän puolivälissä. Yleisesti voidaan sanoa, että 120 mm sivellin on ulkomaalauksessa hyvä. Leveämpi tulee jo aika raskaaksi käsitellä, yksityiskohdat toki kannattaa maalata kapeammalla siveltimellä.

Ja pensseliä heiluttaessa: muista työturvallisuus. Kesäloma on kivempi ilman kipsejä.

Ja kuinka paljon maalia tarvitaan?

Riippuu paljon pohjasta ja kohteesta sekä myös maalarista, kuinka paljon maalia kuluu. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että yksi litra Virtasen neljän öljyn maalia riittää noin 4–8 neliön maalaamiseen. Ja koolla on väliä myös maalipurkeissa: maalaa aina yksi pinta yhden purkin sisällöllä, älä siis vaihda purkkia kesken seinän. Jos näyttää siltä, että purkki ei riitä koko alueeseen, sekoita hyvissä ajoin seuraavasta purkista mukaan lisää maalia, jotta saat tasaisen kauniin pinnan.

Design, design ja design

Sen naapurien kadehtiman tai ihan vain itsestä parhaalta tuntuvan pihan rakentamisessa väreillä on iso rooli. Ulkomaalin sävyn täytyy istua ympäristöön, jokainen talo on erilainen. Toisinaan itsellä on varmuus siitä, mikä on oikea väri, mutta on hyvä kysyä ammattilaisen vinkit meiltä.

Trendeissä vahvana ovat musta ja hyvin lähellä mustaa olevat sävyt. Myös luonnollinen puu on kaunis ja trendikäs valinta. Greigen (harmaa + beige) sävyt ovat tulossa vahvasti myös ulkotiloihin, ja ne ovat erottumishaluisen trendivalinta juuri tänä kesänä.

Ja oli valinta trendikäs tai ei, tärkeintä on, että oma koti tai mökki tuntuu omalta. Paikkakuntakohtaisesti myös kunnalla ja kaavalla saattaa olla jotain sanottavaa asiaan, joten asia kannattaa tarkistaa suunnitteluvaiheessa.

Nautitaan kesästä ja sopivassa määrin myös ulkomaalauksesta!