Uula Maalit – Perinnemaalit

Uula maalit – Vanhan puutalon maalaus

Muoviton perinnemaali sopii parhaiten!

Sain mielenkiintoisen yhteydenoton liittyen vanhan puutalon maalaukseen.

Vanhat puutalot ovat ihania ja kiehtovia, jos niiden seinät osaisivat puhua kertoisivat ne tarinoita eletystä elämästä ja mielenkiintoisista kohtaamisista. Pidän huikean paljon puutaloista varsinkin hirsitaloista, koska niissä on yleensä hyvä sisäilma ja niihin saa rakennettua minkälaisen sisustuksen tahansa vain mielikuvitus ja omat mieltymykset ovat rajana. Talosta kannattaa pitää hyvää huolta ja mielellään etupainotteisesti tehdä huoltotyöt, niin pääsee paljon helpommalla. Yleensä ulkopintojen huoltomaalausväli on noin 10 vuotta.

Tämä kyseinen talo on kertakaikkiaan huikean ihana ja söpö kuin mikä, vanha maalipinta on jo aika karmivassa kunnossa ja huoltomaalausta tarvitaan kipeästi.

Kävin kohteessa eräänä viileänä kevätpäivänä ja rapsuttelin talon seinästä maalinpalasia mukaani kaupalle. Aika pian selvisi, että kohde on aluperin maalattu perinteisellä öljymaalilla ja huoltomaalattu jossain kohtaa lateksilla. Osa talon puuosista on jo aika huonossa kunnossa ja voi olla, että vähän joudutaan uusimaan puita ja näin sitten kävikin projektin edetessä ja maalausurakka pikkaisen venähtää alkuperäisestä aikataulusta.

Kevät ja kesä on ehdottomasti kaikista parasta maalausaikaa, kun on yleensä aika kuivaa. Kohde on rakennettu 20-luvulla keskelle Helsinkiä ja siirretty keskustasta syrjemmälle 1927. Katsoimme kohteen omistajien kanssa värisävyjä jo ensimmäisellä käyntikerralla, jotta pääsin vähän kärryille heidän mieltymyksistään. Kun kohde sijaitsee vilkkaan tien varrella, on vanha maalipinta todella pölyinen ja kerännyt pintaansa vuosikausien siitepölyt. Värisävyä freesattiin aurinkoisemmaksi, samoin sokkelin väriä muutettiin turkoosimmaksi, koska talosta haluttiin iloisen näköinen.

Tässä video kohteesta: Maalattavan kohteen esittely.

Kun pääsin kaupalle takaisin, tein vähän testejä enemmän ja vahvistin niillä omaa mielipidettäni aikaisemmista maaleista ja värisävyistä. Kohteen maalausaikataulu oli aika tiukka ja varsinkin kun löytyi lahovaurioita, niin urakoitsija oli erittäin iloinen tekemistäni maalivalinnoista, koska hän sai pohjamaalin nopeasti maalattua puupuhtaisiin kohtiin ja jo seuraavana päivänä vedettyä pintamaalin seiniin.

Valitsin kohteen pohjamaaliksi vesiohenteisen kasviöljypohjaisen Uulan ulkopohjamaalin, joka sävytettiin Kaura sävyyn ja pintamaaliksi valitsin Uulan Petrooliöljymaalin Kaura sävyssä, sen vuoksi että se peittää hyvin ja on hengittävä muoviton maali. Kohteen ovet ja ikkunapielet & puitteet maalataan Uulan pellavaöljymaalilla, joka ajansaatossa liituuntuu pellavaöljymaaleille tyypilliseen tapaan ja vanhenee arvokkaasti.

Tässä video maalin valinnasta: Maalin valinta kaupassa.

Uulan petrooliöljymaali sävytetään meillä kaupalla käsisävytyksinä ja niiden sävyttämiseen menee aikaa vähän enemmän kuin koneella sävyttäessä. Tuote tuoksuu miellyttävältä ja tuntuu ihanalta seuraavana päivänä hartioissa, on siis raskas maali maalta.

Eri maaleista löytyy paljon erilaisia mielipiteitä ja kokemuksia.

Me kysymme asiakkaalta millaista tuotetta hän on ajatellut ja yleensä nykypäivänä asiakkaat tekevät tuotteista ennakkoselvitystä ja ovat usein jo tehneet päätöksen millä aikovat maalata ja hakevat meiltä erikoisliikkeestä vahvistusta omalle valinnalleen. Me maalialan asiantuntijat olemme sitä varten, kun kaikki ei aina ole niin yksinkertaista ja selkeää, esim mitä  aikaisempi maalipinta on ja mitä sille voi tehdä ja mikä on sitten paras maali mihinkin kohteeseen. On toki tilanteita että ennakkoselvitystä ei ole tehty ja siinä sitten asiakaskohtaamisen yhteydessä kartoitetaan ja mietitään yhdessä mikä on paras maali mihinkin kohteeseen.

Ulkomaalaus hyvällä ilmalla on mitä parhainta puuhaa ja rentouttaa kivasti! Pohjatöissä ei kannata lintsata, vaan tehdä ne huolella ja ohjeiden mukaan. Tuotteiden ohjeet kannattaa aina tarkistaa ennen maalausta purkin kyljestä. Parasta maalauksessa on lopputulos, Se kun heität pensselin santaan ja toteat, että valmista tuli! Lopputulos on aina parempi kuin lähtökohta!

Rakkaudesta maaliin ja puutaloihin.

Eini

Eini

2019-06-29T11:19:26+03:00