EINI HALM

[getpostincategory howmanypostbefore=2]

[getpostincategory howmanypostbefore=1]

MARICA WEGELIUS

Tutustu palveluumme

William Morris oli käsityön mestari – Tapettitaidetta suoraan 1800-luvun Englannista

syys 3, 2019

William Morris -tapetti – Kun käsityö ja taide kohtaavat

Runoilija, taiteilija, filosofi, arkkitehti ja poliittinen teoreetikko – Näillä kaikilla titteleillä tunnettiin William Morris (1834-1896). Jotkut pitävät häntä aikakautensa yhtenä merkittävimmistä suunnittelijoista ja Englannin kuuluisan ”Arts and Crafts” -liikkeen ja tyylisuunnan yhtenä keulahahmona sekä merkittävänä edistäjänä. Mutta miten uskomattoman upea William Morris -tapetti on löytänyt tiensä ihmisten tietoisuuteen? Tutustutaan sen historiaan.

THE CRAFTSMAN WALLPAPERS: Morris Seaweed. Kyseisen tapetin suunnitteli J. H. Dearle vuonna 1901 ja se oli yksi suosituimmista malleista, joita hän loihti. Näetkö sinäkin tässä tapetissa kasvien vedenalaisen liikehdinnän, vapaasti virtaavan kauniin ja kiertävän kuvioinnin? Jugend-elementitkin huokuvat tästä tapetista. 

”Arts & Crafts” -tyylisuunnassa käsityö kulkee edellä

Uskollisuus materiaaleille, persoonallisuus ja aito käsityö huokui ”Arts & crafts” -liikkeessä. Se oli vastareaktio ajan koneellisesti tuotetuille esineille ja teollisesti tuotetuille tyylijäljennöksille. Nyt haluttiin panostaa aitoon käden jälkeen. 

William Morris tyylisuunnan yhtenä keulahahmona loi aikakautensa upeimpia käsintehtyjä tapetteja, jotka pysyvät vahvasti muodissa vielä tänäkin päivänä. William Morris -tapetti hehkuu vanhaa englantilaista designia suoraan 1800-luvulta ja sitä pidetään suoranaisena taideteoksena.

Tänä päivänä voit löytää autenttisia versioita hänen alkuperäisistä töistään, kuten myös uudempaa tuotantoa – raikkaita, täsmällisiä ja uudenveroisia tulkintoja hänen alkuperäisistä töistään, jotka on tehty inspiroituen aidoista malleista Morris & Co. -arkistosta. 

ARCHIVE WALLPAPERS: Meadow Sweet. Nostalginen ja perinteikäs kasvien viehätys edustaa tässä tapetissa. Symmetriset kasvi-aiheet ovat hyvinkin suosittuja. Niissä nerokkaat väriyhdistelmät, tyyli ja omaperäiset ratkaisut ihastuttavat katsojaa.

Mennään ajassa hieman taaksepäin…

Vuonna 1861 Morris aloitti ystäviensä kanssa sisustusliikkeen toiminnan, jonka tarkoituksena oli tarjota kauniita käsityönä valmistettuja tuotteita kodin sisustukseen.

Myöhemmin Morris & Co. tunnettiin parhaiten tapetti- ja kangasmalleista, jonka nimellä yritys tuli myös tunnetuksi. Morris oli motivoitunut halusta tarjota kohtuuhintaista taidetta ja kangassuunnittelua jokaiselle, jonka vuoksi ”taide, joka kuuluu kaikille” -tyylinen ajattelu seisoi lujasti osana hänen mielipiteitään. 

Innovatiiviset kudontatekniikat ja tyrmäävät painotekniikat ovat aina olleet esimerkillisesti hänen suunnittelun taustalla.

Häntä ajoi rajaton innostus luoda lisää uutta ja sitä mukaan yrityskin pysyi varsin tuotteliaana ja liiketoiminta kukoisti. Ensimmäisen ja toisen maailmansodan myrskyisinä aikoina bisnes kärsi myös kolhuja. 

ARCHIVE WALLPAPERS: Artichoke. J. H. Dearle alun perin suunnitteli tämän upean tapetin moniväriseksi tapetiksi. Tämä uudelleen luotu versio siitä luo artisokkakuvion eloon yksinkertaisesti, mutta kauniisti. 

Yksinkertaisuudessaan William Morris oli suunnittelija, joka halusi tuoda asiantuntemuksellaan ja käsityötaidoillaan upeita ja omaperäisiä luomuksia kaikille. Hän oli aikaansa edellä monessa asiassa. Siitä on jäänyt todisteeksi se, että hänen luomuksensa ovat ajankohtaisia, inspiroivia ja haluttuja vielä tänäkin päivänä. 

Englantilaistyylisiä tapetteja voidaan löytää niin tavallisen perheen kotitalouksista, erilaisista tiloista, suloisista maalaistaloista, aristokraattisista linnoista kuin myös upeista vanhan hengen boutique -tyylisistä hotelleista ympäri maailmaa. Klassinen, mutta arvokas tyyli puhuttelee monia, eikä ihmekään. Tapetteja voidaan käyttää niin entisöintiin kuin nykyaikaisempaan sisustamiseen. 

Tapetit ovat ehkä hienoimpia, mitä olen ikinä nähnyt! 

MORRIS PURE WALLPAPERS: Pure Acorn. Kaunis, mutta yksitoikkoinen tapetti, joka alun perin suunniteltiin vuonna 1879. Tammenterhon oksat koreilevat siinä upeasti. Se on luotu käyttämällä alkuperäisiä puisia Morris & Co. käsipainatuslohkoja. 

Morris uskoi, että jokaisella on oikeus kauniiseen kotiin. Niin mekin uskomme!

ARCHIVE WALLPAPERS: Garden Tulip.

Me Värisilmä Espoo Muuralassa jatkamme William Morrisin perintöä valikoimalla upeita tuotteita kokoelmiimme, jotka ovat saaneet inspiraationsa hänen töistään ja jotka on toteutettu tarkasti kuunnellen alkuperäisiä töitä. 

”Have nothing in your houses that you do not know to be useful or believe to be beautiful.” -William Morris. 

Kuvat: https://www.stylelibrary.com/ 

Kirjoittaja:

Blogin kirjoittaja, Sofia Ikonen, on WSI:n sertifioima digimarkkinoinnin konsultti. Hän työskentelee Somafy Oy:ssä.

Sofian löytää LinkedIn:stä (Sofia Ikonen).